2010. május 19., szerda

Field goal: a mezőnygól elvégzése

(43 yardos mezőnygól kísérlet)

Amikor egy csapat mezőnygóllal próbálkozik, akkor általában nagyon szoros formációban állnak fel a játékosok a scrimmage vonala mentén. Ebből kivétel két játékos, a holder és a rúgó. Ők bentebb helyezkednek el. A holder leggyakrabban a csere irányító vagy a punter. A labdát a center helyett egy olyan játékos adja fel, akit a hosszú snap-ekre képeztek, ő a long snaper.

A védelem minden vagy majdnem minden játékosával a scrimmage-hez közel áll fel, hogy jó pozícióból próbálhassa meg blokkolni a rúgást. Ők csak a vonalon blokkolhatják a rúgást, a kapunál nem üthetik el a labdát. Ha jelentős esélyt lát a védő csapat arra, hogy a rúgó csapat hibázik, akkor egy embert a pálya mélyén állít fel. Ez az ember megpróbálhatja visszahordani a rúgást, mivel egy elhibázott mezőnygól is visszahorható. Jó pár yard vagy akár touchdown szerezhető belőle. Azonban a visszahordás ebben az esetben kockázatos, mivel a csapatuk abból a pontból jönne, ahol a visszahordót földre vitték. Ez a pont meglehetősen hátrányosabb szokott lenni, mint az ahonnan átveszik a labdát amikor meg sem próbálkoznak a visszahordással. A csapatok ezért csak a félidők végén és általában elkeseredett helyzetekben próbálkoznak vele.

A másik oldalon a holder 7-8 yarddal a támadó csapat scrimmage vonala mögött várja a snap-et. A rúgó pár yarddal mögötte áll. Miután a holder megkapja a labdát, fűzővel kifelé függőlegesen a földre állítja. A rúgó már a snap pillanatában elkezdi megközelíteni a rúgás pontját, ezért ennek a két játékosnak nem szabad hibázni, egyetlen apróság tönkreteheti az egész rúgás kísérletet.

A mezőnygól hossza az elrúgás helyétől mért táv a kapuig.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése