2010. május 5., szerda

A kezdőrúgás "Kickoff"

A fogadó csapat a kezdőrúgás során jut a labdához. Ahhoz, hogy ezt a rúgást elvégezzék a placekicker a szabványos (az NFL-ben 1 inch magasságú, főiskolai/egyetemi illetve középiskolai foci esetében 2 inch a magasságú) labdatartóba helyezi a labdát. A kezdőrúgást a csapat a saját 30 yardos vonaláról végzi el. College-ben ez a 35 yardos vonalról, középiskolában a 40 yardos vonalról végzendő el. Miután a labdát elhelyezte, hátrébb áll és kézfeltartással jelzi, hogy hamarosan rúgni fog.

(Schutt 1 inch magas labdatartó "tee" )

Ha megszólal a síp, mind a rúgó mind a fogadó csapat játékosainak a pályán belül kell tartózkodniuk. Míg a fogadó csapat a saját vonala mögött kell hogy álljon, a rúgó csapatnak a labda mögött kell elhelyezkednie. Ez alól kivétel a rúgó játékos, mert neki a támasztó lába előrébb lehet de a rúgó lába nem.

A rúgó csapat játékosai addig nem léphetik át a labda vonalát, míg a rúgás meg nem történik. A fogadó csapat játékosai a saját 40 yardos (középiskolában 50 yardos) vonaluktól a gólvonalig állhatnak fel.


(Kezdőrúgás "kickoff")

  • Egy szabályos kickoff-nál a labdának a fogadó csapat felé legalább 10 yard távolságot meg kell tennie. Ha a labda kevesebbet tesz meg és a rúgó csapat megérinti, 5-yardos büntetést kapnak. Ha egy pár yarddal többet tesz meg mint 10 yard (10-15 yard - onside kick), akkor akár a rúgó csapat is megszerezheti a labdát, mivel szabad labda. Ha a rúgó csapat kaparintja meg hamarabb, akkor ők kezdik a támadást a labdaszerzés helyétől.

  • Ha a labdát a két gólvonal között kirúgja a rúgó csapat, akkor a csapatot 5 yarddal büntetik és újra kell rúgniuk.

  • Ha a labdát a rúgó másodjára sem találja el jól és még az end zone előtt elhagyja a labda a pályát anélkül, hogy a fogadócsapat megérintette volna, a fogadó csapaté a labda és a rúgás helyétől eső 30 yardos (saját 40-esük az NFL-ben) vonaltól kezdik a támadást vagy onnan, ahol a labda elhagyta a pályát.

  • Ha a labda az end zone-on belül megy ki anélkül, hogy a fogadó csapat hozzáért volna vagy elkapják de nem sikerül kivinniük onnan, akkor a rúgó csapat touchbacket szerzett. A labda a fogadó csapat 20 yardos vonalára kerül és az lesz a scrimmage.

  • Legtöbb esetben a placekicker labdát annyira elrúgja, amilyen messzire csak tudja. Ezek a rúgások 40-70 yard között mozognak. Ezt a labdát a fogadó csapat valamelyik játékosa megszerzi és próbálja a lehető legtöbb yardot megtéve visszahordani vagy touchdown-t szerezni. Amikor a visszahordót megállítják, a síp megszólal és a labda halottá válik. A labdát a bírok oda helyezik ahol a play véget ért, ez a vonal lesz a következő játék scrimmage vonala és a neutrális zóna létrejön.

  • Egy másik kirúgási fajta a squib kick. Ebben az esetben a labdát szándékosan alacsonyan rúgja rúgó, hogy egy darabig a földön pattogjon, mielőtt valamelyik upmen(a fogadó csapat előre tolt játékosai) felvenné. Ezzel a rúgással a nagy visszahordást próbálják megakadályozni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése