2010. május 4., kedd

A játékidő

Minden amerikai foci meccs mint a legtöbb labdajáték, negyedekre tagolódik. A főiskolai/egyetemi fociban és a profi footballban minden negyed 15 percig tart. A középiskolákban csak 12 perces negyedek vannak. Alacsonyabb szinten tovább csökken ezek hossza. A második negyed után következik a félidő, ami az NFL-ben 12 perc szünetet takar. A többi ligában általában 15 perc, ezt a csapatok pihenéssel, a nézők pedig étel, ital vásárlásával töltik. A zenekarok és a cheerleaderek ekkor kapnak még egy lehetőséget a produkálásra. Gyakran kerül sor a félidő szünetén belül ceremóniákra is, ahol az edzők, a játékosok, vagy a sport nagyjai előtt tisztelegnek.


(U.S. Navy Region Southwest zenekar menetel a San Diegoi Qualcomm Stadium-ban a San Diego Chargers és a Seattle Seahawks közötti előszezon meccs félidejében. 2009)

Tehát a profi footballban egy meccs elméletileg, és a szabálykönyvben ismertetett adatok szerint 60 percig tart. A gyakorlatban azonban előfordul, hogy több mint három óra telik el a végét jelentő sípszóig. Ha a játék a negyedik negyed végén döntetlen, akkor további 15 perc áll a csapatok rendelkezésére az erőviszonyaikat eldönteni. A negyedek alatt a játékóra nem megy folyamatosan, a szünetek, óra állások alatt kapnak helyet a tv reklámok. Ezek játszanak közre a játék tartam terebélyes megduzzadásához.

A következő okok miatt áll az óra:
  • Ha valamelyik csapat időt kér; Félidőnként minden csapatnak 3 időkérési lehetősége van. Egymást követően is lehet időt kérni. Ebben az esetben az első időkérés utáni időkérés hosszát egy teljes percről 40 másodpercre csökkentette a szabályzat.
  • Ha a negyed véget ér, 2 perc szünet áll a csapatok rendelkezésére ; Az első és harmadik félidő végén cserélnek térfelet a csapatok.
  • Ha az irányító egy sikertelen passzot dob.
  • Ha a labdás játékos a pályavonalain kívülre megy.
  • Ha bármely csapat játékosa megsérül.
  • Ha egy bíró büntetést jelez a zászló bedobásával.
  • Ha a bírói döntéssel az edző nem ért egyet és óvást jelez "challenge", a bírók visszanézik az esetet.
  • Ha a bíróknak mérésre van szükségük ahhoz, hogy eldöntsék eleget haladt e az offnese a first down-hoz, vagy ha idő kell, hogy a labdát a megfelelő helyre tudják helyezni a pályán.
  • Ha valamelyik csapat touchdown-t, field goal-t vagy safety-t szerez.
  • Ha a labdabirtoklás cserélődik: kickoff, punt, labdaeladás alatt, vagy ha egy csapat a 4. kísérlete során se tud first down-t elérni.
  • Ha a támadó csapat first down-t ér el, ez főiskolai/egyetemi illetve középiskolai fociban indok az óra állására.
  • Ha két perc van hátra a negyedből.
Az amerikai fociban a támadó csapat addig birtokolhatja a labdát, amíg first downokat ér el. Habár itt nincs olyan támadó idő mint a profi kosárlabdában, de a támadóknak 40 másodpercük van egy adott play végétől, hogy a következő játékot elkezdjék. Ha bármilyen adminisztratív ok, időkérés, sérülés, vagy mérés befolyásolja normális playek közötti időt, akkor még 25 másodperc szünet áll a csapat rendelkezésére. Ha a támadó csapat nem snap-el ebben a rendelkezésre álló időben, 5 yard büntetést kapnak.

Az NFL meccseken az első félidő utolsó két percén és az utolsó félidő utolsó 5 percén kívül a játékórát újraindítják minden rúgásvisszahordás után, ha egy játékos kimegy a játéktér határain, vagy egy elutasított büntetés után.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése