2010. május 28., péntek

A stunt

A stunt az amerikai footballban egy védő játékos pár előre eltervezett manővere. Ezalatt szerepet cserélnek, hogy még a play elején a támadó csapat blokkolói között jobban át tudjanak surranni a scrimmagenél. A stunt célja az ellenfél blokkolóinak összezavarása, ami segíti őket a pass-rush-ok ban, vagy rúgásoknál. A stunt legfőbb gyengesége az, hogy futó játékok ellen sebezhetőbb mint a többi play. A legtöbb esetben ha a védelem futójátékot vár a támadóktól, nem játszik stunt-tal egyesített play-eket. A stunt-nak két fő fajtája van:
  1. Egy falember, aki egyébként előre rohamozna, visszalép és helyén egy defensive back vagy linebacker rohan előre.
  2. Ez cross-rushing néven is ismert. A védőfal emberei ahelyett, hogy egyenesen előre rohannának, keresztezik egymás útját. Egyikük mielőtt előre törne kikerülő mozgást végez a másikat megkerülve (ebben az esetben a stunt-ot loop-nak nevezik). Vagy az egyikük megvárhatja míg a másik egy kissé berohan, aztán mögötte keresztezi annak útját. Néhány variációjában a rushing játékos több rushing csapattársát is megkerülheti.

(loop vagy twist play)

A szerepek felcserélése miatt "trade"-nek is nevezhetik néha a stunt-ot. A támadó blokkolókat, akik részt vesznek benne egyszerűen "trades"-nek nevezik. Míg a vdőkre, akik ezt végrehajtják a stunting, a trading vagy néha a "have a game on" kifejezést használják.
A neve feltehetően általános jelentéséből ered, ami tetszetős trükköt jelent. Az 1960-as évektől használják a footballban, de maga a manőver a 19. századba nyúlik vissza. Walter Camp is írt a szerepcserékről. Akkoriban a cross-t egy falember és egy "line-half" (a linebacker akkori neve) hajtotta végre, aki a fal mögött játszott.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése