2010. május 5., szerda

Amerikai Football kifejezések: S első rész


(Pittsburgh Steelers játékosai balra Larry Foote és Clark Haggans (jobra) sack-elik a Baltimore Ravens irányítóját Steve McNair (9) 2007)

Sack: Az előre passzt dobni szándékozó irányító szerelése. Akkor is sack lesz az eredmény, ha egy előre passz alatt fumble-t kényszerít ki a védő, vagy ha a labdás a scrimmage vonala mögött kimegy a pályáról. 1970-es években vált elterjedté ez a kifejezés.

Safety: Védekező játékos pozíció, a free safety vagy strong safety. Másik jelentése egy 2 pontot érő játék mely során a pontot elérő csapat egyik játékosa az ellenfél labdás játékosát: földre kényszeríti a saját célterületén, vagy úgy szereli, hogy az elejti a labdát, ami kigurul a labdás játékos célterületén, vagy arra kényszeríti, hogy elhagyja a pályát a saját célterületén belül. A pont úgy is elérhető, hogy a támadó csapat szabálytalankodik a saját célterületén belül. A safety-t elszenvedő csapatnak el kell punt-olnia a labdát a saját 20 yard-os vonalától. Egy try alatt szerzett safety-t ami szintén 2 pontot ér, kickoff követ mint minden más try-t.

Safety valve: Azon elkapó elnevezése, akinek feladata, hogy szabaddá tegye magát egy rövid passzhoz, ha a többi elkapó fogva van.

Sam: Az erős oldali linebacker (SLB)

Scatback: Az a running back, aki általában nagyon gyors, és jó képessége van arra, hogy a szereléseket elkerülje, vagy lerázza magáról; ellentétben a power back-el aki átpróbál ezeken szaladni.

Scramble vagy quarterback scramble: Passzjátéknál használatos fogalom. Az irányító kilép a zsebből, hogy elkerülje a sacket, és egyúttal több időt ad az elkapóknak, hogy szabaddá tegyék magukat vagy saját maga próbálja megfutni a first down-hoz szükséges yard mennyiséget.

screen pass: Rövid előrepassz egy elkapónak, aki előtt blokkolnak a csapattársai. Általában ilyenkor egy running back kapja a labdát, de sokszor wide receiver vagy tight end screen-eket is használnak. Habár mind a kettőt screen passznak hívják, de a wide receiver screen-t és a running back screen-t különböző okokból használják. A WR screen sokkal gyorsabban lejátszódó játék, amit arra terveztek hogy elmozdítsa a védőket. A RB screen esetében a támadó falember játékosai hagyják hogy a pass rusher-ek (akik az irányítóra hajtanak) átszaladjanak a falon, ezáltal blitzet kényszerítenek ki.

scrimmage: több jelentése is van:
1. kötetlen játék két csapat vagy különböző csapategységek között. A pontot nem figyelik, és mindegyik csapat 10 próbát tehet ugyanarról a vonalról.
2. az a hely ahonnan az akció elkezdődik
3. egy képzeletbeli vonal a labda helyén

Secondary: A védekezés hátsó vonalában elhelyezkedő, általában cornerback vagy safety pozíciójának együttes elnevezése. Elsődleges feladatuk a passz játék levédése.

Shield punt: Amikor 7 ember áll fel a scrimmage-re és rögtön elkezdik fedezni a punt-ot, mialatt 3 támadó a rúgót marad őrizni.

Shift: Azon eset, mikor 2 vagy több játékos egyszerre mozog a snap előtt. Minden ilyen játékosnak, aki mozgott egy teljes másodpercig kezdő pozícióban kell maradnia snap előtt.

Shooting: A linebacker és a defensive back akciója a blitzhez.

(shotgun)

Shotgun formation: Az egyik olyan támadó formáció amibe a csapat felállhat a támadás megkezdéséhez. Ennél a sémánál a QB 5-8 yardos snap-et kap a center mögött.

Sideline: oldalvonal.

Side zone: az oldalvonal és a "hash mark" barázdák közötti rész.

Single wing: A 1906-os évek és a II.Világháború között igen népszerű formációk összefoglaló neve. Unbalanced line (kiegyensúlyozatlan felállás), direct snap, és egy wingback használtak.

(a Princeton single wing formációban)

Single wing(ed)-T: Egy formáció 1 wingback-el és egy hozzá csatlakozó tight end-del, amiben az irányító közvetlenül a center mögött áll.

Slant: Egy elkapó út. az elkapó pár jardot előre fut majd hirtelen külső lábával kitámasztja magát és bevág 45 fokos szögben az irányító felé.


slobber-knocker: Egy nagyon hajmeresztő tackle vagy ütközés.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése