2010. május 17., hétfő

Amerikai Football kifejezések: D

Dead ball: Halott labda az a labda, ami már nincs játékban.

(stopli mentesítés)

De-cleater: Egy különösen kemény ütközés, mely során úgymond a játékost kiütik a stoplijaiból.

Defensive back: A védő csapatban a cornerback vagy a safety pozíció. A passz játékokat védik. Általában 4 defensive back játszik egyszerre.

Defensive end (DE): Az a játékos, aki a védő falon kívül áll fel és elsődleges dolga, hogy az irányítóra nyomást gyakoroljon. Rush-nak is nevezik.

Defensive tackle (DT): Az a játékos a védelemben, aki a védő falon belül helyezkedik el. Elsődleges dolga a futás megakadályozása. Ha pont a centerrel szemben áll fel, akkor nose tackle-nek nevezik. Leggyakrabban a legnehezebb játékos tölti be ezt a posztot. Ha a támadó guard és a támadó tackle között áll fel, akkor 3-gap technique tackle-nek nevezik.

Defensive team: Az a csapat, ami labdabirtoklás nélkül kezdi a játékot a scrimmage-ről.

Delay of game: Egy szabálytalanság, ami akkor jelentkezik ha a támadó csapat nem hozza játékba a labdát mielőtt a játék idő letelik. Más egyéb esetek is vannak, amit ezzel büntetnek. 5-yardos büntetés.

Dime back: Egy második extra vagy összességében hatodik defensive back. Nevét onnan kapta, hogy a dime(tízcentes) értéke egyenlő 2 nickel-ével(ötcentes).

Direct snap: Egy játék mely során a labdát egyből a feltételezett labdahordónak snap-eli a center. Ellentétben áll az indirect snap-el, ahol előbb az irányító kapja meg a labdát aztán ő passzolja vagy adja át a labda hordozónak. Régebben olyan formációkhoz is használtak direct snapet, mint a single wing.

Dive: Egy játék melyben a labdát a running back kapja, aki a támadó felállás közepét támadja. Ez a play a Triple option stratégia része.

(egy double reverse play)

Double reverse: Olyan play, amiben a labdát kétszer vált irányt scrimmage vonala mögött. Ez általában két vagy három labdaátadást jelent, minden átadás az előzővel ellentétes irányban történik. Azonban ez a play igen ritka a fociban. Sok ember össze is téveszti a double reverse-t a reverse-el, ami két átadást tartalmaz a három helyett.

Double wing: Egy formáció 2 tight end-el (TE) és és két szélső futóval. A center hosszú snap-et ad az irányítónak vagy a hátrébb álló halfback-nek.

Double wing(ed)-T: Egy formáció 2 tight end-el (TE) és és két szélső futóval, ahol a center a quarterback-nek adja a labdát.

Down: A játék egy egysége, ami egy legális snap-el vagy legális free kick-el kezdődik és akkor ér véget ha a labda halottá válik. A támadásnak 4 down áll a rendelkezésére, hogy 10 yardot haladjon. A first down labdabirtoklás váltás után következik, illetve azután ha a csapat 10 yardot halad az előző first down után valamint bizonyos büntetések után.

(down box)

Down box: Egy rúd melyet a lánc csapat használ a scrimmage valamint az aktuális down jelzésére.

Down lineman: Egy játékos, aki a saját scrimmage vonalával szemben áll három pontos vagy négy pontos állásban.

Draw play: Egy play mely során a quarterback úgy hátrál mintha passzolni készülne aztán átadja a labdát egy futónak vagy maga fut a labdával.

Drive:
1) összefüggő, egymás után következő támadójátékok , mely során a csapat lényeges yardmennyiséget halad valamint néhány first down-t elér és általában pontszerzési lehetőséghez vezet.
2) blokkolási technika – drive block – amiben egy támadójátékos egy előnyös szögből vagy egy drive segítségével védőjét elmozdítja ezzel utat nyitva a labdahordozónak.

Drop kick: Olyan rúgás, ami során a labdát elejtik és akkor rúgják el ha földet ért de még azelőtt, mielőtt megint földet érne. A drop kick egy olyan fajta rúgás, amivel mezőnygólt szerezhet a csapat.

Dual-threat quarterback: Az az irányító, aki mind a passzban és futásban járatos. Az ilyen QB-k ellen nagyon nehéz védekezni, hiszen a pass-ra és a rush-ra nehéz egyszerre ugyanolyan jól koncentrálni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése