2010. május 18., kedd

Down rendszer

Egy olyan játékot nézni, ahol a támadás folyamatosan rohamoz, de nem halad sehová, igen unalmas. Ezt elkerülendő a football atyjai kitalálták a down rendszert. Ennek gyökerei a six-tackle szabály és a play-the-ball rögbis szabályaiból erednek. A támadó csapatnak négy down(kísérlet) áll a rendelkezésére, hogy a labdával 10 yardot haladjon. Ez a 10 yard attól a ponttól számítandó, ahonnan a labdát játékba hozta a támadó csapat az első down-ban. Ha sikerül nekik 10 yardot haladniuk a rendelkezésre álló 4 down-on belül, akkor first down-t kapnak és újabb 4 down-t használhatnak az előrehaladáshoz. Azonban ha a harmadik kísérlet illetve down alatt sem sikerül 10 yardot előrehaladniuk a csapat általában punt-ol a negyedik down alatt. Azután az ellenfél csapata lendülhet támadásba.

A tv kommentátoroktól gyakran lehet hallani a three and out (harmadik és kint) kifejezést. Ezzel arra céloznak, hogy a csapatnak nem sikerült a harmadik kísérlet alatt first down-t elérni és puntolniuk kell. A szurkolók nem szeretik ezt hallani. Számukra a sok first down olyan mint a méz, amit akkor kap egy csapat ha 10 yardot sikerül elérniük a 4 down alatt. A sok first down általában pontszerzéshez vezet, ami határozottan jó dolog.

A footballnak megvannak a saját kifejezései. Ezek között megtalálhatóak a támadó csapat first down felé történő haladását magábafoglaló kifejezések is. A következők a leggyakoribbak:
  • 1st and 10: Első és 10. Első down(kísérlet) és a csapatnak 10 yardot kell haladnia a first down-hoz. A labdabirtoklás általában itt kezdődik. Bizonyos esetekben, pl. büntetések következtében ez a szám eltérhet 10-től (attól függ, hogy a támadó csapat vagy a védő csapat kapott e büntetést.)

  • 2nd and 5: Második és 5. A második down elé néz a csapat és még 5 yardot kell haladnia a first down-ig. Hasonló a 2nd and 6-el vagy 3rd and 3-vel stb.

  • 3rd and long: Harmadik és hosszú. Az amerikai fociban ezt akkor hallani, amikor a harmadik down alatt a csapatnak elég takaros távolságot kell megtennie (15-20 yard). Gyakran elkeseredett helyzetekben a kockázatos akciók metaforájaként használják.

  • 3rd and 1: Harmadik és 1. A harmadk down, ahol 1 yard szükséges a first down-hoz.

  • 4th and inches: Negyedik és inch-ek. Feszült helyzetekben hallani, amikor a negyedik down alatt centikre áll fel a csapat a first downhoz szükséges yardmennyiségtől.

  • 1st and goal: Első down, ahol a gólvonal az a vonal amit el kell érniük. Ha a 8 yardoson áll a támadó csapat, onnan már nem csinálhatnak újabb first down-t, de így is négy kísérlet áll a rendelkezésükre, ám immáron a pontszerzésre. Hasonló a 2nd and goal-lal, stb.

  • down by contact: Azt a helyzetet jelenti, amikor a labdás játékos a földet (de nem a kezével vagy a lábával) érinti egy védő miatt. Ha például a labdás játékos elcsúszik és eleseik, felkelhet és tovább szaladhat, de ha egy védő viszi le a földre akkor a labda ott halottá válik. Az egyetemi és a középiskolai footballban ez nem így van. Ott ha a játékos földet ért azonnal vége a play-nek.

  • turnover on downs: Amikor a negyedik, utolsó down alatt sem sikerül a first down-t elérni. Ekkor a másik csapaté lesz a labda.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése