2010. május 26., szerda

Defensive Line: falemberek tulajdonságai

Az olyan falemberek mint, Justin Tuck ritka, akinek statisztikája 2009-ben 52 egyéni tackle-t, 15 assist-ot, 12 sack-et, és 3 kikényszerített fumble-t tartalmazott. A méret, az erő, a sebesség, az állóképesség minden játékosban más arányban lelhető fel. Egy jó védő falember a következő tulajdonságok nagy részével rendelkezik:

Méret: Egy védő falembernek nagynak kell lennie. A profi footballban nem ritka a 130 kiló körüli játékos. A legtöbb running back az NFL-ben 90 kiló körüli mennyiséget nyom a mérlegen.

Állóképesség: Egy védő falembernek minden play alatt ki kell állnia a támadó falemberek ütéseit, blokkjait. Mivel 16 vagy több meccset játszanak egy idény alatt és meccsenként körülbelül 70 play az átlag, így egy védő falembert közel 1000 alkalommal éri ütközés, ütés, blokkolás.

Gyorsaság: A sebesség relatív, de a gyorsaság az életbevágó. A falember első két lépésének (a labda snap-jének pillanatában) olyan gyorsnak kell lennie, mint a sprinterekéi. Ha ezt kellő gyorsasággal teszi akkor elegendő ideje marad, hogy megfelelő helyzetbe hozza a testét a blokkolás előtt. Egy falember lehet nem futja le gyorsan a 40 yard-ot, de öt yardon belül akár olyan gyorsan is mozoghat mint egy puma.

Kar és kéz erő: A falember a legtöbb csatáját a blokkolás kivédésével, a blokkoló ledöntésével nyeri. A nyers erő hasznos, de a sikerhez vezető képesség a játékos karjaiban és kezeiben rejlik. A távolságtartás maga és a támadó falember között nem csupán a túlélés kulcsa de a sikeré is. Karjaikat kezeiket használva megtudják tartani a távolságot (csökken a nyaksérülések száma) és képesek elhúzni az útjukból a támadót, utat nyitva maguknak egy tackle-höz.

Látás: A védő falembernek rendelkeznie kell azzal a képességgel, hogy lásson a támadó falemberek körül és mögött is. A fejüket mint eszközt kell használniuk a támadók blokkjainak elkerüléséhez. A falember kezdetben a fejét arra használja, hogy megállítsa a támadó mozgását. Aztán a kezeivel tolja el magától. De még mielőtt a labdát snap-elnék és megindulna a play szét kell néznie, mert az ellenfél felállása elárulhatja merre fog menni a játék. Ha már tudja honnan számíthat ütésre, akkor csökkenhet a fejére mért ütés.


Ösztönök: Egy védő falembernek fel kell ismernie az adott szituációt, tudnia kell hányadik down következik, milyen messze van a támadó csapat a first down-tól. Tudniuk kell olvasni az előttük álló bármely támadójátékos felállásából, azért hogy megtudhassák hova kell gyorsan odaérniük. A támadó falemberek igyekszenek felállásukkal megtéveszteni védőiket. Mozdulataikkal elárulhatják szándékaikat, a védőnek le kell tudnia olvasni ezeket a jeleket és azok alapján valamint megérzései szerint kell reagálnia.

Ha pl. egy támadó falember erősen előre dőlve áll fel, valószínűleg futást fognak játszani. Mivel a testsúlya elöl van, hamar tudja mozgósítani az energiáit, előrelendül és előnyt szerzett a védővel szemben. Utat nyithat a futónak. De ha például kicsit hátradől az állásban(a feje kicsit fentebb van, a súlypont a sarkán és a farán összpontosul) valószínűleg passz játék lesz vagy pull-ra készül.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése