2010. május 18., kedd

Pontszerzés: Touchdown

(Mike Williams 10 yardos passz TD-je 2007-ben a West Virginia csapat színeiben. Háttérben a bíró jelzi az érvényes pont szerzést.)

A touchdown (TD) 6 pontot ér. A rögbivel ellentétben a labdának az amerikai footballban nem kell érintenie a talajt.

Amikor 1876-ban a TD-t bemutatták az amerikai footballban, akkor még nem ért pontot. Egy lehetőség volt a támadó csapatnak gól szerzésére. Abból a pontból passzolhattak oda ahonnan a rúgást elvégezték, ahol a touch down-volt. A punt-out-nak nevezett folyamattal is szereztek gólt. Ekkor a csapat elrúgta a labdát egy csapattársának, onnan, ahonnan touch down-t szereztek és ha az a játékos elkapta, megpróbálhatta onnan egy előnyösebb pontból a gól szerzést.
1881-ben a touchdown pontjából szerzett gól jelentősége megnőtt a mezőnygóllal szemben.
1883-ban bevezették a pontrendszert. A touchdown 4 pontot ért, és az utána rúgott gól is.
1889-ben visszavonták azt a szabályt, miszerint a labdának meg kell érintenie a földet touchdown-nál. A touchdown-t ekkor a gólvonal mögötti labdabirtoklással lehetett szerezni.
1897-ben a touchdown értéke 5 pontra emelkedett és az utána következő rúgás már csak 1 pontot ért.
1900-ban a touchdown definiciója megváltozott. Immár magába foglalta a labda halottá válását a gólvonalon vagy a felett
1912-ben a touchdown 6 pontot ért. Megjelent a pályákon az end zone. Az end zone-ok létrehozása előtt az olyan előre passzok, amiket a gólvonal mögött elkaptak, labdabirtoklás vesztéshez és touchback-hez vezettek.
A two-point conversion 1958-ban került a NCAA football szabálykönyvébe. 1969-ben a középiskolai foci is átvette. Az NFL 1994 óta alkalmazza.

Egy touchdown-t akkor szerez egy csapat, ha a labdát az ellenfél end zone-jába juttatja egy játékosával. Lehet ez akár egy támadó játékos és akár egy védő is, aki elcsípett egy labdát. Legtöbbször azonban a támadó csapat szerzi. Úgymond két fő fajtája van a rushing touchdown és a passing touchdown. A rushing touchdownt úgy szerez egy csapat ha a labdás játékosa az ellenfél end zone-jába rohan, vagy a labdával keresztezi a gólvonal síkját a levegőben (breaking the plane). A passing touchdown-nál az elkapó vagy az end zone-ban kapja el a labdát vagy még előtte és azután rohan be oda vagy keresztezi annak síkját a labdával.

(breaking the plane)

Breaking the plane: a játékos a labdával középmagasban keresztezi a gólvonal síkját a levegőben. Ha levegőben van a játékos és a labda már keresztezte a gólvonal síkját és akkor kap egy ütést úgy, hogy egy yard-dal hátrébb esik le a gólvonaltól, akkor is érvényes a TD.

Egy csapat akkor is szerezhet touchdown-t ha egy játékos elkap/megszerez egy szabad labdát az ellenfél end zone-jában. Ez legtöbbször kickoff, punt és fumble esetében fordul elő.

Az NFL-ben touchdown-nal büntetheti a referee "Palpably Unfair Act"-ot. Ilyen például az, amikor egy játékos play közben a pályára szalad és blokkol egy futót, aki egyébként pontot szerzett volna.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése