2010. május 5., szerda

Amerikai Football kifejezések: R


Reception: Amikor egy játékos elkap (fogad) egy labdát.

Red flag: Súlyozott piros zászlót használnak az edzők, hogy az óvást "challenge" jelezzék.

Red zone: A 20 yardos vonal és a védő csapat gól vonala közti terület.

Referee (R): Egyike a 7 bírónak, de övé a végső szó.

Regular season "alapszakasz": Az egyetemi fociban a szezon azon része, amelynek az időbeosztását az iskolák döntik el. Nem tartoznak bele a Bowl meccsek és a konferencia-döntők. Az NFL-ben ez az 1-17. hét közötti időszak, a playoff meccsek nélkül.

Restraining line "korlátozó vonal": A line of scrimmage képzeletbeli vonalának az adott csapat felőli része. Free kick esetén a vonal, ahonnan a labdát elrúgják, fogadó csapat esetén a 10 yard-al előrébb levő vonal

Return "visszahordás": a labdabirtoklás váltás után (kickoff, interception) a csapat megpróbál minél több yardot megtenni, esetleg TD-t szerezni.

Return yards "visszahordott yardok": az a yard mennyiség, amit a visszahordó megtett.

(reverse play)

Reverse: Olyan támadójáték, ahol az RB elkezd futni a pálya egyik széle felé a labdával, majd átadja vagy átdobja a labdát egy csapattársának (majdnem mindig WR-nek), aki ellenkező irányba fut tovább. Ellentétben az End Around-al, ahol a labdát rögtön a WR kapja - legtöbbször a motion-ben van - tehát az irány igazából nem fordul meg.

Road game: Az a játék, amit az ellenfél stadionjában játszanak. A meccsek, amiket semleges helyen játszanak nem számítanak road game-nek.

Rover: A defenseve back poszt és a linebacker poszt keveréke. NCAA-ban gyakoribb az ilyen játékos.

Run and shoot: Támadó módszer, amelyben az elkapók motion-ben mozognak. Ezzel azt akarják elérni, hogy a védelem még snap előtt kiterítse a kártyáit. Ezután az elkapók a védelemnek megfelelő utat futják és nem az eltervezetett. Run & Gun-ként is ismert.

(running back: Tim Phillips)

Running back (RB): Futó támadójátékos. Ez legtöbbször a halfback-ekre vagy tailback-ekre vonatkozik, de a fullback-ek is ide tartoznak.

Running out the clock: egy játék stratégia, ami olyan egyszerü játékok alkalmaz, amik hagyják, hogy járjon az óra, és hamarabb vége lehessen a mérkőzésnek. Ezt a taktikát a vezető csapatok alkalmazzák a meccs vége felé, és egyszer-kétszer amikor a QB megkapja a snap-et egyből letérdel.

Running play "futó játék": A támadó csapat előre passz nélküli próbálkozása, hogy a labdával haladjon.

Running up the score: Általánosan rosszallott gyakorlat, amikor az a csapat, amelyik jócskán több TD-vel vezet tovább gyártja őket, hogy minél nagyobb különbséggel nyerhessen.

Run out of the gun: A shotgun felállásból indított futás.

Rush: szerelésre vagy siettetésre irányuló próbálkozás a passz (pass rush) vagy rúgás előtt, illetve a futójáték elnevezése.

Rushing average vagy yards per carry average: futás hányados, ami a játékos teljes futott yardjait a próbákkal osztva mutatja.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése