2010. május 6., csütörtök

Amerikai Football kifejezések: O


(A Ramstein Rams 1993-as támadó fala)

Offensive line: 5 támadó játékos azon emberi fala, akik annak érdekében blokkolnak, hogy az irányítót vagy a labdahordozót védjék. Minden falnak van egy centere(ő adja fel a labdát), két guard-ja és két tackle-je. Azok a csapatok, akik sokat futnak gyakran egy blokkoló tight end-et is alkalmaznak, akit így szintén be lehet számítani a falba.

Offensive pass interference: Az elkapó ahelyett, hogy a labdát figyelné a védőt nézi és őt próbálja akadályozni a dobott labda megszerzésében.

Officials: A bírók.

Offside: Annak a szabálynak a megsértése, amely kimondja, hogy minden csapat játékosának a saját korlátozó vonala mögött kell maradnia a labda játékba hozása előtt vagy annak pillanatában. Offside-ot általában a védő csapatra hívnak, scrimmage down-nál, vagy a rúgócsapatra free kick-nél.

Off-tackle: Erős oldali futás, melyben a running back a támadó fal széle felé fut, ahol a tight end áll. A futó azon a lyukon próbál átfutni amit a tackle, a tight end és futótársa, a fullback hoz létre. Mehet a tackle-n kívülről is vagy a tight end-et megkerülve. A fullback-nek a külső linebacker-t kell blokkolnia, hogy helyet teremtsen a futáshoz.

One back formation: Támadó formáció, melynél egy RB van a backfield-en a QB-vel. Az összes többi jogosult elkapó a line of scrimmage mentén áll fel.

(a one back formation egyik tipusa)

Onside kick: Olyan rúgás, melynél a rúgó csapat megpróbálja visszaszerezni a labdát.

Option run vagy Option: Általában az a fajta játék, amelynél az irányító eldöntheti, hogy oldalirányba passzol "lateral pass", megtartja vagy hátraadja a labdát egy back-nek. Gyakran play action vagy felálás fajtának mondják mint például: triple option, veer option vagy counter option. A csapatok running option játékai gyakran ezen belül specializálódnak. Ritkább esetben azt a play nevezik Option-nek, amiben a back passzolhat vagy futhat is.

Option offense: Az a támadás, ami nagy mértékben az option run-ra és annak variációira támaszkodik.

Outside: kint, a bent ellentéte

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése