2010. május 17., hétfő

Amerikai Football kifejezések: F első rész

(face mask megragadása 15-yardos büntetést von maga után)

Face mask: A sisak rácsos része, ami az arcot védi.

Face mask, grasping: Legtöbbször tackle közben fordul elő, hogy egy játékos megragadja egy másik játékos sisak védő rácsát. 15 yardos büntetéssel jár. 2008-ban megszűnt a grasping the face mask büntetés (5 yard).

False start: A támadó játékosok hirtelen mozgása, mozdulata snap előtt. (5 yard büntetés)

Fair catch: Az ellenfél puntjának nem visszahordható elkapása. A játékos feje felett két teljes kar intéssel jelzi. A jelzése utáni elkapás során a labda azonnal halottá válik. Ha ezután hozzáér az ellenfél az elkapóhoz, 15 yardos büntetést kap a rúgó csapat.

Fair catch kick: Egy szabad kickoff amit a fair catch pontjából hajtanak végre, ha a fogadó csapat úgy dönt. Nagyon ritka (az egyetemi fociban nem is engedélyezett).

Fantasy football: Játék, amelyben a résztvevők az úgynevezett "tulajdonosok" mindegyike saját maga draftol egy szoftver segítségével. Így egy NFL játékosokból álló csapat áll össze, teljesítményük a pályán nyújtott valós teljesítményük függvénye.

Field judge: Az a bíró aki eredetileg az időmérésért felelős.

Field of play: a gólvonalak és az oldalvonalak közötti terület, és némely esetben a rész, ami levegőben felette van.

Field goal: 3 pontos kísérlet, a támadásban levő csapat speciális egysége szerezheti. Ha három kísérletből nem sikerül 10 yardot előrehaladniuk, de elég közel kerültek a kapuhoz, negyedikre mezőnygóllal próbálkozhatnak. Egy elrontott field goal visszahordható mint egy punt, ha annak megszerzése pályán belül történt.

Field position: Relatív mérése annak, hogy egy csapatnak mennyit kell haladnia ahhoz, hogy pontot szerezhessen. Egy jó mezőnypozíciónál a támadásnak már csak kevés yardot kell megtennie.

First down: Az első a négy kísérlet közül. Általában a támadó félnek 10 yardot kell haladnia a labdával, hogy elérjenek egy újabb first downt, azonban a büntetések vagy mezőnypozíciók megváltoztathatják ezt.

Flag on the play: Ha bármelyik csapat szabálytalanságot követ el, a bírók zászlót dobnak a játékra.

Flanker: Egy wide receiver poszt. A flanker a backfield-en a tight end-től kintebb áll. Más néven a Z elkapó.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése