2010. május 5., szerda

Amerikai Football kifejezések: U, V, W

(under center)

Under center: az irányító (QB) közvetlenül a center mögé áll fel. Ez az alap felállás.

Unbalanced line: Olyan támadó alakzat, melynél nem egyenlő a vonalon álló emberek száma a labda két oldalán. Ennek segítségével nagyobb blokkoló erőt tudnak képviselni az egyik irányba. Leggyakrabban egy tackle vagy guard áll fel valamelyik oldalra. Pl.: T-G-C-G-T-TE

Upback: Egy blokkoló játékos, aki 1-3 yardal a scrimmage mögött helyezkedik el punt-oknál. Elsődleges feladata a rúgó védelme. Fake punt játékoknál kaphat snap-et is.

Upmen: A Kickoff esetén a visszahordó alakzat minden tagját így hívják, kivéve azt az 1 vagy 2 játékost, akik a kick-returnerek (visszahordók). Ők állnak fel a legmesszebb a rúgó csapattól.

(wishbone felállás veer futással)

Veer: Egy gyors futásjáték mely során az irányító bármelyik running back-nek átadhatja a labdát. A futók útjait általában slant-ek vagy a védő falembereinek rohamozása határozza meg.

Weak I: Az I formation egyik variációja. Ebben az esetben a halfback (HB) az irányító (QB) mögött áll, vele egyvonalban a pálya mélyén. A fullback (FB) az alakzat gyenge oldalára áll fel.

(weak I formation)

Weak side "gyenge oldal": a támadó felállás azon oldala, amelyiken nem áll tight end (TE) -ha egy TE van- . Egyéb esetekben az az oldal, amelyiken kevesebb támadójátékos áll.

West coast offense (WCO): Bill Walsh tette népszerűvé ezt a fajta támadójáték sémát. Ez a szisztéma is egyetemi foci múltra tekint vissza. Maga a WCO a passzokat részesíti előnyben.

Wedge Buster: A kicking team tagja. Ennek a játékosnak az volt a célja hogy a kezdőrúgásnál minél hamarabb a visszahordó felé szaladjon és a blokkoló védőket megzavarja. Nagyon veszélyes pozíció volt mivel teljes erőből szaladt bele egy blokkba. A szerepe az idők során megváltozott.

Wide receiver: Az a támadójátékos aki sebességét és gyorsaságát használva egérutat nyer a támadók elől és elkapja a dobott labdát. A passz elkapó.

Will: A gyenge oldali linebacker (WLB)

Wingback: A támadó játékos a scrimmage vonalától 1 yarddal hátrébb áll fel, tight end-eken kívül. Használható elkapóként, blokkolóként, vagy futóként reverse játékoknál.

(wingback (WB))

Win-loss: A győzelmi mutató, mely az elért eredményeket mutatja; elsőfele a győzelmek számát a második a vesztett mérkőzések számát jelzi.

Wishbone
: Az egyetemi foci 1960-1970-es évek közötti legerősebb ponttermelő támadó felállása. A futó játékosok Y alakban állnak fel az irányító mögött.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése