2010. május 19., szerda

Pontszerzés: Extra pont, two-point conversion


(Bobby Lackey extra pont kísérlete)

Egy extra pont try-t más néven PAT-nek (point after a touchdown) is neveznek. Egy scrimage down alatt szerezhető, amit a touchdown után játszhat a csapat. Az extra pont akkor sikeres, ha a rúgott labda a kapufák között magasan átszáll. A labdát az ellenfél gólvonalától 2 yardal messzebbről rúgják. Az egyetemi illetve középiskolai footballban ez a távolság 3 yard. A csapatok szinte mindig a rúgást választják az extra pont szerzésére, mivel az egyszerűbb. Extra pont kísérlet alatt az óra általában áll, ezalól némely középiskolai játékhelyzet csak a kivétel.

(Cincinnati játékosa Mardy Gilyard egy two-point conversion passzt kap el.)

De ha egy csapat igen elszántnak és magabiztosnak érzi magát, vagy nagy szüksége van a pontokra, két pontot is megpróbálhat szerezni TD után. Ennek neve a two-point conversion. Ebben az esetben a csapat úgy tesz mintha extra pontot rúgna, aztán passz vagy futó játék segítségével próbálják bejuttatni a labdát az ellenfél end zone-jába. Az ekkor szerzett touchdown két pontot ér.

Az NFL-ben a try (conversion megpróbálása) akkor ér véget, ha a bírók halottnak ítélik a labdát vagy labdabirtoklás váltás történik. Az egyetemi football esetében a védelem egy fumble-t vagy egy elcsípett labdát az ellenfél end zone-jába visszahordva két pontot szerezhet.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése