2010. május 17., hétfő

Amerikai Football kifejezések: F második rész

(flexbone formáció)

Flat: A pálya azon része a hash mark-ok és oldalvonalak között, amely a scrimmage-hez közel van. Azt a passzt, amit általában a running backek ezen a területen kapnak flat pass-nek hívják.

Flea flicker: Egy trükkös játék, amelyben a running back egy vissza passzot ad az irányítónak, aki így eldobhatja azt egy wide receiver-nek vagy tight end-nek.

Flexbone: Egy felállás amiben 3 running back vesz részt. A fullback az irányító mögé a két slotback a támadó fal két szélére a scrimmage vonalától kisé hátrébb áll fel.

Formation: Egy előre meghatározott felállás, amit a védelem illetve a támadás használ.

Forward pass: Az a passz, ami közelebb landol az ellenség end zone-jához mint ahonnan eldobták.

Fourth down: A 4 down közül az utolsó lehetőség. Ha a csapatnak nem sikerül first down-t szereznie, vagy szabálytalanság miatt nem ismételheti meg a negyedik kísérletet akkor a csapat elveszti a labdabirtoklás jogát. Ha az edző úgy véli, hogy ezalatt a down alatt nincs lehetőség first down-t elérni, akkor punt-oltat, vagy ha elég közel vannak, akkor field goal-t rúgat.

Fourth down conversion: A negyedik kísérlet alatti sikeres play, aminek során a csapat megfelelő yard mennyiséget ér el a first downhoz. Nem túl gyakoriak, mert ha egy csapat elég közel van, általában field goal-lal próbálkozik a negyedik down alatt. Egyébként meg punt-olnak. Legtöbbször akkor vetik be az edzők, ha nagyon kis yardmennyiség hiányzik a first downhoz, vagy ha egy csapat olyan pozícióban van ahol touchback-et tudnának rúgni, de a field goal sikerességének lehetősége nagyon kicsi.

(Jason Taylor 4 pontos állásban)

Four-point stance: Négy pontos állás. A falember oly módú elhelyezkedése a földön, mikor mindkét keze és mindkét lába érinti a talajt, azaz 4 ponton érintkezik vele.

Franchise player: Az NFL mostani kollektív szerződése szerint, egy játékosnak, akit a csapat kijelöl, a saját pozíciójában lévő legjobb 5 játékos fizetésének az átlagát kell kapnia. A foci riporterek gyakran használják ezt a kifejezést azokra a játékosokra, aki a csapatában felbecsülhetetlenül értékes.

Free agency: Egy nyílt jelentkezési periódus, amely február közepén kezdődik. Ezalatt az idő alatt az NFL csapatok leszerződtethetnek bármilyen játékost, akinek nincs már szerződése.

Free kick: Olyan rúgás, ami játékba hozza a labdát, mint a kickoff vagy ami a safety-t vagy egy fair catch-t követi.

Free safety (FS): Az a védő játékos, aki a secondary-k közül a pálya legmélyén áll fel. A pálya mély középső részét védi valamint ritkán embert is foghat. A feladata általában az irányító játékának olvasása és a megfelelő lépések megtétele egy olyan passzjáték megakadályozására, vagy megszerzésére, ami a pálya mélyére, vagy az oldalvonalak felé irányul.

Fullback (FB): Egy támadó játékos. Eredetileg mélyen a quarterback mögött állt a T felállásban. A modern formációkban ez a pozíció variálódhat. Ez a játékos a running back-eknek blokkol, védi az irányítót, valamint rövid yardmennyiséget fut.

Fumble: Az olyan korábban birtokolt labda, amit a játékos véletlenül elejt vagy kiütnek a kezéből. A labda szabad labdává válik, így bármelyik csapat megszerezheti.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése