2010. május 5., szerda

Amerikai Football kifejezések: S második rész

Slot: A split end és az offensive line közötti terület. Azt az elkapót, aki erre a területre áll fel a snap előtt slotback-nek vagy slot receiver-nek hívják.

Snap: A center labdaátadása vagy passza a scrimmage-ről. Ezzel kezdődik a play.

Snap count "snap jelzése": általában a +hut+ jelzést adja le az irányító a snap megkezdéséhez.

(sneak)

Sneak: Olyan támadó játék, melynél az irányító a snap elkapása után rögtön előre fut vagy vetődik. Azoknál helyzeteknél alkalmazzák, ahol nagyon kis távolságot kell megtenni a gólvonalhoz vagy ahhoz, hogy meglegyen a yard mennyiség a first down-hoz.

special teams: Azok az egységek, amik a kezdőrúgásokat, punt-okat, free kick-eket és field goal kísérletet végzik. Gyakran a másod és harmad csapat játékosai alkotják.

Spike: Egy játék melyben az irányító amint megkapja a centertől a labdát egyből a földhöz dobja. Technikailag incomplete pass és az óra megáll.

Split-T: Az a T alakzat, amelyben a közök a támadó guard-ok és tackle-ök között dupla akkorák, mint a center és a guard-ok közötti távolság.

Splits: Két egymás mellett álló támadó falember közötti távolság a split. Bőnek "wide" mondják ha nagy a távolság közöttük, ha kevés a hely akkor szűknek "narrow".

Split end: Egy játékos pozíció a támadó csapatnál. Ez a játékos jó pár yarddal kintebb áll fel a scrimmage-n mint a támadó falember. Ritkán használják már ezt a kifejezést amióta a szerepét átvette a wide receiver vagy a wide out - még ha nem is derül ki belőle hogy a vonalon áll e az elkapó vagy sem -.

Squib kick: Egy kickoff fajta, amit direkt úgy rúgnak, hogy a még a földön pattogjon egy párat mielőtt az upmen-ek valamelyike elkapja. Így próbálják elkerülni a nagy visszahordásokat.

Starter "kezdő": azt a játékost hívjuk így, akire az ő posztján elsőként számítanak akár egy meccsen, akár egy egész szezonban. A pozíciótól és a játék helyzettől függően adott játékos felcserélhető egy másik játékosra, vagy megosztható a poszt egy (vagy több) másik játékossal. Például egy irányító kezd, de lecserélik a 2. számú irányítóra, mert a meccs egyoldalúvá vált. Egy RB kezd, de bizonyos akcióknál egy másik RB-vel együtt van a pályán, vagy az első számú RB pihentetése érdekében egy másik RB lép pályára.

Sticks: A "nyalóka" ami a 10-yardos lánc végén van. Ezt az új yard sorozat mérésére használják, pl. hogy mennyit kell még elérni a first down-hoz.

(stiff-arm)

Stiff-arm vagy straight-arm: A labdás játékos gyorsan kinyújtja kezét, amivel eltolja/elhárítja a szerelni igyekvő játékosokat vagy azok próbálkozásait.

Strong I: Az a támadó felállás, melynél a tailback mélyen az irányító mögé áll fel, és egy FB pedig az alakzat erősebbik felén foglal pozíciót.

(strong I formáció)

Strong safety (SS): A safety egyik fajtája a védő csapaton belül. A free safety ellentéte. Ez a középső defensive back. A neve arra enged következtetni, hogy eredetileg az erős oldalra állt fel és a tight endet őrizte. Manapság inkább a pass és futó (egy picit inkább futó) játékok levédésére használják ezt a központ figurát.

Strong side "erős oldal": A pályának az az oldala, ahol a legtöbb játékos áll, de ez a csapat alakzatoktól is függ. Ha egy csapat egy tight end-et használ, az az oldal lesz az erős oldal ahova a TE feláll. Ha a támadó csapat nem használ egyet sem vagy többet mint egy, akkor az az oldal lesz, ahol a legtöbb támadó felált a scrimmage mögé.

Stuff: Futás alatt a labdás szerelése a scrimmage vonala mögött.

Stunt: Az a védekező falemberek által használt taktika, amiben felcserélik a play alatti szerepüket annak érdekében, hogy a blokkolók mögé kerüljenek. Mindkét falember erős rohammal kezd, de az egyikük magát feláldozva tovább növeli a nyomást. Ezalatt a másik falember ideális esetben úgy kerüli meg, hogy az embere a társán akad. Ezáltal közelebb férkőzhet az irányítóhoz.

(bucket sweep)

Sweep: Futójáték, melynél a blokkoló játékosok az oldalvonal felé nyitnak helyet a a futó játékosnak. A blokkoló játékosok számától, és a játék tervezetétől függően hívhatjuk power sweep-nek vagy „student-body (jobb/bal)”-nak, toss sweep-nek. Elég gyakori a csapatok playbook-jában.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése