2010. május 5., szerda

Amerikai Football kifejezések: T


(tackle)

Tackle: A kéz és a karok használata annak érdekében, hogy a labdás ellenfelet a játékos a földre kényszerítse. A tackle még játékos pozíciót is jelent mind a támadó, mind a védő falban. A támadó tackle-ök külső blokkolók a scrimmage vonalon. A védőfalban belső helyük van legtöbbször a támadó guardokkal szemben.

Tackle box: A támadó tackle játékosok közötti rész egészen a saját gólvonalukig a snap előtt.

Tackle eligible: Az a falember, aki egy jogosult elkapó pozíciójába áll fel támadáshoz.

Tailback: Az a támadó játékos, akinek elsődleges feladata a labda hordozása. Running back vagy halfback néven is ismert.

Takeaway: Így nevezi a védelem bármelyik labdaszerzését; egy a hatásukra létrejövő fumble visszaszerzését, vagy egy labda elcsípését "interception". Bármilyen labdaeladást, amit a védők összeszednek, takeaway-nek hívnak.

T formation "T alakzat": Klasszikus támadó alakzat, melynél az irányító közvetlenül a center mögött áll, az irányító mögé pedig 3 running back (RB) helyezkedik el. T alakot formáznak. Számos változata létezik a felállásnak, köztük a split-T, a wing-T és a wishbone-T

(Wing T formáció)

Three-point stance "három pontos állás": Egy lineman állását nevezzük így, amikor a két lába és egy keze érinti a földet.

Tight end: Ez a játékos a nagydarab elkapó valamint blokkoló. Az elkapókkal ellentétben ez a játékos a támadó tackle-ök mellett áll fel a támadáshoz, az irányító jobb vagy bal keze felőli oldalra.

Touchback: Az a szituáció, amikor egy csapat saját gólterületén belül a labdát halottnak ítélik, feltéve, hogy a labda az ellenféltől érkezett és nem egy elhibázott field goal volt vagy touchdown. A touchback után a támadó csapat a 20 yardos vonalról indulhat neki a playnek.

Touchdown: Az a szituáció, amikor a legálisan birtokolt labda bármelyik része az ellenfél gólvonalának síkjához vagy azon túl ér. A labdás játékosnak pályán belül kell lennie. 6 pontot ér.

(Larry Fitzgerald TD-je, önszándékán kívül, tackle következtében kerül ki a pályáról, így érvényes a pontszerzés )

Turnover: A labda eladása fumble vagy interception során.

Trap: Egy blokkoló eljárás, ahol a védő falember azért megy a scrimmage vonalán túl, hogy bizonyos szögből blokkoljon, elhúzza a falembert, hogy nagyobb lyuk jöjjön létre.

True freshman: Az a játékos, aki egy éve végzett a középiskolában. A redshirt freshman pedig az a játékos, aki egy éve edz egy csapattal, de még meccsen nem játszott.

Trick play "trükkös játék": A play-ek bármilyen kombinációja amellyel megpróbálják összezavarni az ellenfelet.

Trips: Az a felállás, amikor 3 elkapó áll egy oldalon.

Try: Touchdown után próbálkozhatnak meg a csapatok a try-al, az ellenfelükhöz közel (2 yardról az NFL-ben és 3 yardról az NCAA-ben és a NFHS-ben). A try egy scrimmage down amit nem számoznak. A try során a támadó csapat 1 vagy 2 pontot szerezhet (NCAA-ben némely esetben a védelem is, ha pl. a támadó fumble-t visszahordják az ellenfél gólterületére.) Több neve is ismert: "try-for-point", "conversion", "convert" (Kanadai), "extra point(s)", "point(s) after (touchdown)" vagy másnéven PAT.

Two-level defense: Agresszívabb védekezési forma, mivel ebben a felállásban a szokásos 3 szint helyett csak két szinten áll fel a védelem.

Tweener: Az a játékos, aki tehetsége folytán két vagy több pozícióban játszik, de még nem rendelkezik megfelelő nagysággal az egyik pozícióhoz vagy kellő gyorsasággal a másikhoz.

Two-minute warning: Az a szignál, ami azt jelzi, hogy két perc maradt a félidőből.

Two-point conversion: A touchdown utáni sikeres passz vagy futó játék az ellenfél end zone-jába, ahelyett hogy szimplán 1 pontot szereznének rúgással a kapuba.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése