2010. május 26., szerda

Defensive Line: felállás


Ahhoz, hogy jobban megérthessük a védelem munkáját a footballban, értenünk kell miként áll fel a védelem. A legtöbb védelem a tight end szerint áll fel. Általában egy linebacker jelzi hangosan, hogy bal vagy jobb, a többi játékos erre reagálva sorakozik fel. A felállás nagyon fontos a védelem sikeréhez. Ha nem a megfelelő felállásban várják a play-t, akkor már a snap pillanata előtt hatalmas hátrányra tehetnek szert.

Pár kifejezés következik, amik magyarázatot nyújthatnak a védő játékosok jobb megismeréséhez és felállásukhoz:

  • Játékoson "On or over a player": A védő játékos pontosan a támadóval szemben áll fel. Nem több mint egy yard választja el őket. Szemléletesen sisak a sisaknak.

  • Játékos belső oldalán "Inside a player": A védő úgy áll fel, hogy a jobb válla a támadó játékos jobb vállával szemközt van. A védő jobb válla akár a támadó játékos sisakjával is egy vonalban lehet.

  • Játékostól távol "Wide of a player": A védő játékos előre néz, a legközelebb lévő támadó játékos vállától az egész felső teste kintebb van. Amikor a labdát snap-elik tiszta utat szeretne előre, ezért áll fel a támadó falemberek réseivel szemben. Gyorsaságát használva megverheti blokkolóit a scrimmage-nél.

  • Over defense: Ebben a védelmi felállásban a védelem négy tagja pozíciót vált. Azért teszik ezt, hogy a támadó formáció erős oldalán álló játékosaival szemben lehessenek.

  • Under defense: Ez pontosan az ellentéte az over shift-nek (fent). Ebben az esetben három játékos áll fel a támadó alakzat gyenge oldalán a center, az egyik guard és az egyik tackle-el szemben. A maradék defensive end az erős oldali offensive tackle-el szemben áll fel.

Az open end oldal vagy más néven a gyenge oldal az az oldal, ahol nincs tight end és ahol a split end áll fel a támadáshoz. A legtöbb védelem a tight end vagy a gyenge oldal alapján dolgozza ki játékait.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése