2010. május 20., csütörtök

Pontszerzés: Safety

A safety két pontot ér. Maga a szó az egyetemi football korai szakaszából származik. Akkoriban a labdabirtokló csapat a saját end zone-ja gólvonala közelében leérinthette a labdát a földre annak érdekében, hogy a labdát a 25 yardos vonalra helyezzék. Ma arra a csapatra veszélyes, aki a labdát birtokolja. 1932 óta jegyzik az NFL statisztikákban a safety-ket.

A védelem (nem a labdabirtokló csapat) ezekben az esetekben szerez safety-t:
  • A labdás támadó játékost szerelik a saját end zone-jában.
  • A labdás támadó játékos a saját end zone-jából pályán kívülre lép (az oldalvonalon, vagy az end vonalon keresztül).
  • A támadó játékos snap-je, passza kimegy az end zone-jából a pályán kívülre.
  • A támadó labdás játékos elejti a labdát(fumble) és az megérinti az end zone sarkában álló jelzőpóznát.
  • A támadó labdás játékos letérdel vagy elesik az end zone-jában (szándékos safety).
  • A támadó csapat rúgását blokkolják és az az end zone-ból pályán kívülre repül.
  • A támadó csapat bizonyos szabálytalanságokat követ el a saját end zone-ján belül. Mint például holding vagy intentional grounding.

Nem minden ilyen eset eredményez automatikus safety-t. Ha például egy védő játékos a saját end zone-ján belül megszerez egy fumble-t vagy labdát szerez majd szerelik, akkor ez touchback és nem safety.

Ha egy védő labdát szerez az end zone-ján kívül és eközben end zone-jába kerül, ahol földre viszik, akkor az nem safety. A csapata a labdaszerzés helyéről indíthatja majd a támadást. Azonban ha már megszerezte a labdát és azután vonul vissza az end zone-jába saját akaratából és ha ott szerelik, akkor az ellenfél safety-t kap. Hasonló szabályok érvényesek a punt-okra és a rúgásokra is. Ha a rúgás elkapója a saját end zone-jában szerzi meg a labdát és nem lép ki onnan és szerelik akkor az touchback.

Még mielőtt az NFL szabálymódosítása az 1970-es évek elején a kaput hátra nem vitte az end zone végébe, addig az is automatikus safety-t eredményezett, ha a játékban lévő labda megérintette a kapufát.

A bíró úgy jelzi a safety-t, hogy feje fölött tenyereit összeérinti.

A safety nem túl gyakori pontszerzés az amerikai footballban, mivel elég ritkán állnak elő azok a körülmények, amik safety-t eredményeznek. Eddig egyetlen NFL csapat sem szerzett egy szezon alatt több mint 4 safety-t. Gólvonal közeli szituációkban nagy a valószínűsége, de a támadó csapatok alacsony kockázatú játékokkal igyekszenek elkerülni a safety-t. A szándékos safety-k ritkábbak de a kanadai footballban stratégiai okokból alkalmazzák.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése