2010. május 16., vasárnap

Amerikai Football kifejezések: H

(huddle)

Hail Mary: Hosszú passz játék elnevezése, mikor a labdát az end zone-ban lévő elkapók egy csoportja felé dobja az irányító annak a reményében, hogy touchdown-t szereznek. A csapatok általában utolsó reményként vetik be bármelyik félidő végén.

Halfback (HB): Egy támadó játékos pozíció. Tailback-ként is ismert.

Halfback option play: Olyan trükkös play, amiben a halfbacknek megvan az a lehetősége, hogy fusson vagy passzoljon.

Hand-off: vagy backward "vissza" passz. Egy játékos átadja az élő labdát egy csapattársának. A hand-off mehet hátrafelé vagy oldalra, ellentétben a forward passzal.

Hands team: A játékosok egy csoportja, legtöbbször az elkapók, akik az onside kick elkapásáért felelősök. Olyan közel állnak fel a 10 yardos neutrális zónához amilyen közel csak lehet és a céljuk az hogy minél hamarabb megszerezzék a labdát de csak akkor ha az röptében keresztezte a neutrális zónát.

Hard count: Olyan stratégia, amit a támadás a 4 kísérletben használhat, hogyha 5 yard-nál kevesebb hiányzik a first downhoz. A támadó csapat ebben az esetben a rendelkezésükre álló teljes időt kihasználja, és az irányító furcsa akcentusos hanglejtésben adja ki a jelet a snap-re, hátha a védelem beugrik. A védő csapat offside büntetést kap és így a támadó fél megszerezte a first downhoz szükséges yard mennyiséget. Ha a védő csapat nem ugrik be, akkor a támadó csapat delay of game büntetést kap (5 yard) és el kell puntolniuk a labdát.

Hash marks: Azok a vonalak, melyek között a labda megkezdi a játékot. Párhuzamos, szaggatott vonalak a pályán. Ha egy play véget ér, mikor a labda a hash markok között van, a játékszer helyéről folytatódik a játék. Ha viszont a hash markon kívül van, akkor a legközelebbihez viszonyítják.

H-back: Egy játékos, akit a csapatlistán fullback-ként tüntetnek fel, de FB és tight end hibridként játszik, azaz mindkét poszton feltűnik, mivel jobb atletikus vagy labda elkapási képességgel rendelkezik.

Hero: Egy kifejezés, amit a Penn State Egyetem csapata használt a strong safetyre.

Hike: a snap egy szinonimája: egy hand-off vagy passz a centertől.

Holder: Az a játékos, aki a rúgásnál (field goal kísérletnél) a labdát tartja. Leggyakrabban a csere QB-k vagy a punterek látják el ezt a feladatot, mivel jó labdakezelési képességeik vannak.

Holding:
Két fajtája van:
Offensive holding: az ellenfél egyik játékosának illegális blokkolása, mezének vagy testének megragadása.
Defensive holding: olyan védőjátékos ellen hívják, aki nem a labdát próbálja elkapni hanem valamelyik elkapót tartja fel.

Hook and lateral vagy hook and ladder: Egy trükkös játék, mely során a wide receiver hook-ot "horog" fut, és miután elkapta lepasszolja oldalra a labdát egy másik elkapónak vagy futónak, aki másik irányba halad a labdával.

Huddle: A pályán lévő játékosok gyülekezése, hogy megbeszélhessék a következő play-t.

Hurry-Up Offense: Egy támadó stratégia, aminek az a lényege, hogy annyi yardot tegyenek meg amennyit csak lehetséges, miközben az óra minél kevesebbet jár. Gyakran magába foglalja az olyan playeket, melyekben nincs huddle. Ezt a technikát arra is alkalmazzák, hogy a védelmet kizökkentsék.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése