2010. május 26., szerda

Defensive Line: hogyan játsz

A védő falemberek feladata nem csak a tackle-ből áll. Sokkal több feladatot kell ellátniuk, és elég sokat kell gondolkozniuk a megfelelő pozíció eléréséhez, hogy egy tackle-t csinálhassanak. A falemberek játéka rengeteg meccs eredményét befolyásolja. Ha úgy tudják megállítani a futást, hogy ehhez szinte nem is kell a linebacker-ek segítsége, akkor azok a passz játékokra figyelhetnek. Szintén ez a helyzet ha folyamatosan pass-rush-t tudnak csinálni, nyomás alatt tartva az irányítót. A falembereknek minden play-nél el kell dönteni mi az a kulcsfontosságú pont, amire koncentrálniuk kell.

A kulcsfontossági pont az, amit egy védőjátékos a snap előtt figyel. Például második és 5-nél a támadás valószínűleg futással fog próbálkozni. Ekkor a védő falember a támadó falembert nézi, felkészül, hogy annak mozgására reagáljon.

Második és 7 vagy több esetében, a falembereknek a labdára kell koncentrálniuk, vagyis aki teheti az pass-rush mozgást végez a snap után. Ilyen esetekben, amikor a labda a kulcspontosságú pont, a védő falember a scrimmage vonalán olyan gyorsan akar keresztüljutni amilyen gyorsan csak tud. Ekkor nem törődhet annyit a falemberrel mint futásoknál, mivel most lelassítaná. Ha egy másik játékos mozgására figyel nem tud elég gyorsan a labda közelébe kerülni.

Pár pont következik, amit a védő falembernek érdemes észben tartani:

  1. felállás: Helyesen álltam e fel?
  2. póz (3 vagy 4 pontos állás): Ez a megfelelő póz amivel előnyt nyerhetek?
  3. feladat: Pontosan tudom e mit kell tennem?
  4. kulcsfontosságú pont: Kire/Mire kellene figyelnem?
  5. leszakadás: Minél gyorsabban a labdához érni.
  6. támadás: Megtámadni és ellenőrzés alatt tartani a támadó falembert a kezeimet használva, majd vállam és karom segítségével eltolni és további játékost keresni.
  7. végrehajtás: A stunt-om végrehajtása, aztán hatás kifejtése arra felé, amerre a labda van.
  8. üldözés: követni a labdát.
  9. tackle: tackle-t csinálni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése