2010. május 19., szerda

Field goal: elhibázott, blokkolt mezőnygólok

(Florida védői megpróbálják blokkolni az Auburn rúgójának Wes Bynum-nak a lövését)

Az NFL-ben a 20 yardos vonalról vagy attól közelebbről elhibázott mezőnygól után az ellenfélhez kerül a labda, és a 20 yardosról jönnek. 20 yarnál messzebbről elrontott field goal után szintén az ellenfélhez kerül a labda de a rúgás helyétől lendülhetnek támadásba (1994-ig az ellenfél a rúgó csapat scrimmage vonalától indíthatta a támadást, azóta jönnek a rúgás helyétől). Az NCAA-ben az ellenfél a scrimmage-ről támad az elrontott kísérlet után.

Az 1974-es szezon előtt minden elrontott mezőnygól után az ellenfél a 20 yardosról vagy a scrimmageről támadhatott.

A középiskolai footballban a mezőnygól semmiben sem különbözik a többi rúgástól. Ha a mezőnygól kísérlet elhibázott és halottá válik az end zone-ban akkor az touchback. Ha a pályán válik halottá a labda, akkor az ellenfél abból a pontból támadhat. Ha a mezőnygól kísérletet blokkolják, azután bármelyik fél megszerezheti és megpróbálhat haladni a labdával.

Az ellenfél el is kaphat egy elhibázott mezőnygólt és vissza is hordhatja. Az amerikai football eseményei között ez igen ritka, mivel a visszahordás a rúgás pontjáig is csak nagyritkán jut el. Nagyon hosszú field goal kísérleteknél előfordulhat. Ez történt 2007 november 4-én is. A San Diego Chargers játékosa Antonio Cromartie visszahordott egy elrontott mezőnygólt. 109.9 yardot tett meg vele és touchdown-t szerzett. Az NFL történetében ez volt a leghosszabb play (a pontszerzés szabályai szerint sem lehetne hosszabb, mivel 110 yard esetén már kint lett volna a labda.) A 6 leghosszabb játék közül az NFL-ben 4 volt elrontott field goal-ból szerzett touchdown. A mezőnygólok visszahordása mellet csak az szól, hogy ilyenkor a rúgó csapat nagy része falemberekből áll, és így egy jó visszahordás eredményes lehet.

Az amerikai football kifejezése az elrontott kísérletre a "no good". Ha a rúgótól balra zúg el a kapu mellett a labda, akkor "wide left"-nek is hívják, ha jobbra megy el, akkor "wide right"-nak. Ha a rúgás pontos de nem elég erős ahhoz hogy a kapufák között átrepüljön, akkor rövidnek "short" mondják.

Néha a védő csapatnak sikerül blokkolnia a labdát. Ha a blokkolt labda a neutrális zóna támadó csapat felőli oldalán esik le, akkor a labda úgy viselkedik, mint egy fumble. Bármelyik csapat haladhat vele. Ha azonban a neutrális zónán túl, akkor úgy viselkedik, mint egy punt, és csak a védelem haladhat vele.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése