2010. május 21., péntek

Amerikai Football kifejezések: C


(cover 3 4-2-5 védelmi felállásban)

Carry or carries: Egy statisztikai adat, amely azt mutatja, hogy egy játékos hányszor próbált meg futni a labdával. Pozíciótól független.

Center (C): Egy támadójátékos pozíció. Általában a center snap-eli a labdát. A középső falember nem minden esetben az, aki snap-el.

Center-eligible: Egy trükkös játék, melyben az egész támadó fal a center valamelyik oldalára áll fel, így a center az egyik end helyére kerül, tehát jogosult elkapóvá válik.

Centre: Kanadai center.

Chain: A 10 yard hosszúságú lánc, amit a chain crew használ a down-ok mérésére.

Chop block: Hasonlít a cut block-hoz, amiben egy támadó játékos térd alatt blokkol egy védőt, míg egy másik társa ugyan azt a védőt derék felett blokkolja. Illegális a mély blokk ha már egy csapattárs felül blokkolja a játékost. Ezzel a szabállyal is igyekeznek elkerülni a térd- és bokasérüléseket.

Chuck and duck: A run and shoot támadó stratégia degradált elnevezése.

Checkdown: Az a passz, amikor a quarterback-nek egy rövid passzot kell dobnia a futójának vagy egy tight end-nek, hogy el tudja kerülni a sack-et. A checkdown helyzeteket a futónak kell kezelnie, ő az, aki extra yardokat nyerhet sebességét, erejét kihasználva.

Clipping: Illegális blokk, amiben az áldozatot az a blokkolt játékos, akit hátulról derék vagy az alatt blokkoltak. 15 yardos büntetést hívnak rá. Eredetileg minden blokk ide tartozott, amit hátulról hajtottak végre. Minden más hátulról érkező blokk 10 yard büntetést von maga után.

(coffin corner. Aki már játszott a madden sorozat valamely részével, annak ismerős lehet.)

Coffin corner: A játéktér sarkainak elnevezése. A punter, ha lehetősége van rá, gyakran próbálja ezeket részeket megtalálni a labdával, és így kirúgni pályáról (out of bounds). Ezzel az ellenfél nem tud visszafutni a labdával, ráadásul veszélyesen közel kerül a saját end zone-jához.

Comeback route: Elkapó vagy tight end út, ahol a játékos meghatározott yardszámot (lehet rövid vagy közepes) halad egyenesen előre, kitámaszt, majd megfordul és az oldalvonalra 45 fokos szögben visszafelé rohan.

Completion percentage: A százalékos passz pontosság. A sikeres passzok osztva a próbálkozásokkal.

Contain: Védekező feladat. Szélső elfutásoknál (pl. sweep), egy védőjátékost (rendszerint a cornerback vagy az OLB – outside linebacker) kijelölnek, hogy megakadályozza a futót abban, hogy a play-e szerint futhasson. Ha ezt helyesen hajtja végre az adott védő, akkor a futónak hamarabb kell bevágnia, így a linebacker-eknek nagyobb az esélyük, hogy megállítsák a játékot.

Cornerback (CB): Az a (defenseve back) védő játékos, aki a scrimmage vonala közelében a wide receiver-rel szemben áll fel. Elsődleges feladatuk a passz utak megzavarása, a rövid és közepes passz játékok levédése, és a contain.

Cover: A cover az elkapók labdaszerzésének megakadályozására egy védekezési forma. Két általános sémája van:
  • Man-to-man: emberfogás, minden jogosult elkapót levéd egy defenseve back vagy linebacker.
  • Zone: zónavédekezés, ahol bizonyos játékosok (általában a defenseve back-ek és/vagy linebacker-ek) bizonyos területeket (Flat, Hook, Curl, Deep) védenek a játéktéren.
Coverage fajták:

1. Cover Zero: szigorú emberfogás, ahol nem segítenek a safety-k (általában blitz játék, ahol minimum 5 ember szalad át a scrimmage-en)
2. Cover One: Emberfogás, ahol legalább egy safety szabad és egy mély passznál szabadon védekezhet.
3. Cover Two: Zónavédekezés, ahol a safety-k a pálya mélyén állnak és a fél-fél pályarészt védenek. Lehet emberfogásos is, ahol minden elkapóra van egy védőjátékos vagy Tampa 2, ami esetében a CB a Flat zónát, az OLB a Hook zónát és a MLB a Curl zonát védi le.
4. Cover Three: Hasonló zónavédekezés mint a fenti, de itt minden játékos a mély zóna egy harmadát védi le. A strong safety vagy a Cornerback besegít.
5. Cover Four: Hasonló zónavédekezés mint a fentiek, de itt a pálya mélyén a safety-knek és a corner-eknek annak negyedét kell levédenie. Quarters-nek is nevezik ezt a coverage-et.

(counter trap)

Counter: Futójáték, amiben a futó a támadófal mozgásával azonos irányban indul el, majd ellenkező irányból kapja meg a labdát. A gyenge oldali lineman néha elhúzza és beforgtja a back-et(counter trap). A játékot arra találták ki, hogy a védelem pár lépéssel elmozogjon a labda tervezett útjától, így egy picivel több helye van a futónak.

Crackback block: Egy támadó játékos szabálytalan blokkolása az ellenfél dereka alatt olyan esetben, amikor a támadó játékos már az 5 yardos határon kívül volt, majd visszatért vagy elhagyta azt vagy nem is volt azon belül a snap pillanatában. Ezt a kifejezést használjuk egy legális blokkra is (szemből vagy oldalról, mikor a támadójátékos sisakjával szerel), melyet a szélső elkapó mutathat be 5 yardon belül

Cut: A futójátékos hirtelen irányváltoztatása, nevezik cutbacknek is

Cut blocking: Egy blokkolási technika, amiben a támadó falember és néha más blokkoló játékos, szabályosan blokkol a derék alatt (a védőjátékossal szemben) és megpróbálja a védőt a földre vinni, ezzel alkalmatlanná tenni arra, hogy elkapja a futójátékost. Így nagyobb esélye van az RB-nek megtalálni a rést a falon. Ez a módszer egy kissé vitatott, nagy a sérülésveszély a védőjátékosnál.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése